Dit is De Schoolschrijver

De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst. De Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen schrijven en de magie van taal. Ze maken van taallessen een spannend avontuur.

Kinderen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid. Ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Ze vergroten hun kansen om later volwaardig te kunnen meedoen in de maatschappij.

Een betere toekomst begint met taal

De Schoolschrijver is er voor alle basisscholen die hun leerlingen meer leesplezier willen geven en hun schrijfonderwijs willen verdiepen. Dat doen we op drie manieren:

  • Halfjaarprogramma: Dit intensieve traject is ontwikkeld voor basisscholen met veel taalzwakke kinderen. Een half schooljaar lang gaan we aan de slag met creatief taalonderwijs om taalachterstanden weg te werken. Leerlingen, ouders en leerkrachten doen aan het programma mee.
  • De Schoolschrijver-maand: Ons maandprogramma is bedoeld voor álle basisscholen en is erop gericht  de schrijfmotor bij kinderen aan te zetten en het leesplezier te vergroten. In De Schoolschrijver-maand(en) gaan de leukste kinderboekenschrijvers met de kinderen vier weken aan de slag.
  • De Schoolschrijver Academie: Inspirerende trainingen voor leerkrachten waarin Schoolschrijvers praktische tips geven om zelf creatieve taallessen te geven.

Sinds 2010 bereikte De Schoolschrijver met 206 halfjaarprogramma’s op 123 taalzwakke basisscholen in 6 provincies ruim 25.000 leerlingen en hun ouders en meer dan 2.000 leerkrachten. (augustus 2018)

Lees hier meer over het onderzochte effect van De Schoolschrijver aanpak en onze resultaten.

Onze doelen

Stichting De Schoolschrijver is een maatschappelijke organisatie die sinds 2010 bijdraagt aan het terugdringen van laaggeletterdheid. We willen:

  • zoveel mogelijk kinderen op de basisschool in aanraking brengen met de rijkdom van taal en literatuur, en hun woordenschat vergroten;
  • creativiteit en literatuur inzetten om het taalonderwijs leuker, slimmer en beter maken;
  • kinderen leren te vertrouwen op hun eigen talenten en creativiteit;
  • leerkrachten een nieuwe aanpak leren waarmee ze hun leerlingen een nog betere start kunnen geven.

Meer weten? Lees dan ons jaarverslag 2017-2018.

Wie zijn wij?

Aan De Schoolschrijver zijn 59 Schoolschrijvers verbonden. Abdelkader Benali is onze ambassadeur.

Achter de Schoolschrijvers staat een team medewerkers dat vanuit Amsterdam de organisatie draaiende houdt.
Ook bij ons werken? Kijk dan hier of er vacatures zijn.


Annerose Louwaard onderwijskundige
annerose@deschoolschrijver.nl

Anne Mars secretariaat
anne@deschoolschrijver.nl

Babette Zwitserlood coördinator halfjaarprogramma
babette@deschoolschrijver.nl

Martijn Kramer coördinator bedrijfsvoering en financiën
martijn@deschoolschrijver.nl
Rosan Limburg coördinator bibliotheken en partners
rosan@deschoolschrijver.nl
Irene Timmer zakelijk leider
irene@deschoolschrijver.nl
Liane Verheul marketing
liane@deschoolschrijver.nl
Annemarie Heuts projectleider
Annemarie.heuts@deschoolschrijver.nl
Joke De Vos relatiebeheer en fondsenwerving
joke@deschoolschrijver.nl
Dimitra Schoonus coördinator Amsterdam
dimitra@deschoolschrijver.nl
Marianne Bastianen verkoopadviseur
marianne@deschoolschrijver.nl
Annemiek Neefjes directeur en oprichter
annemiekneefjes@deschoolschrijver.nl
Bestuur

Het bestuur van De Schoolschrijver bestaat uit:

Pieter de Jong voorzitter sinds 2016
Rob van Schaik algemeen bestuurslid sinds 2014
Mark Fuchs penningmeester sinds 2014
Jochem Streefkerk secretaris sinds 2016

Partners & financiers

Lokale partners van De Schoolschrijver

Buiten Amsterdam werkt De Schoolschrijver met lokale partners. Dit schooljaar zijn dat Biblionet Groningen, Bibliotheekservice Fryslân, Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Schiedam, Cubiss (Noord-Brabant en Limburg), Kinderboekenmuseum en de lokale bibliotheken in de provincies Friesland, Groningen, Limburg en Noord-Brabant.

Financiers schooljaar 2018 – 2019

Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Ars Donandi + W.J.O. de Vries fonds, Burgerweeshuis Haarlem, Cultuurfonds Eindhoven, De Versterking, Elisabeth Strouven Fonds, Elise Mathilde Fonds, Fonds 21, Fonds Eemsmond, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe, H.L. Druckerfonds, Henriëtte Fonds, Het Amsterdamsche Fonds, IMC Goede doel, ING Nederland fonds, Leidsche Maatschappij van Weldadigheid, Levi Lassen, Madurodam Kinderfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Steunfonds Amsterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Boschuysen, Talud, Van der Mandele stichting, VriendenLoterij, VSBfonds, Weeshuis Doopsgezinden en Zonnige Jeugd.

.

Wij bedanken ook:

Het ABC, Kidsweek, Mazars Foundation, Jeugdeducatiefonds, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Stadsschouwburg Amsterdam, Stichting Lezen.

En: Abdelkader Benali, Actief Ouderschap, LKCA, Mocca, Nederlandse Boekenbon BV, De Schrijverscentrale, Uitgeverij Leopold, Uitgeverij Zwijsen, VoorleesExpress en vele anderen.

De Schoolschrijver is door de overheid erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de organisatie zich voor minimaal 90 procent inzet voor het algemeen nut. ANBI-instellingen zijn bovendien volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Klik hier voor meer informatie over onze status.

Wilt u ook De Schoolschrijver steunen?

In de media

De Schoolschrijver krijgt landelijk, regionaal en lokaal veel aandacht in de media. We hebben een selectie voor je gemaakt van berichten in kranten, op internet en in radiointerviews, vooral over ons halfjaarprogramma. Klik hier voor een paar mooie hoogtepunten

Halfjaarprogramma 2018-2019

Start Halfjaarprogramma
‘Schrijvers lezen mee op school’  Een ANP-bericht doorgeplaatst in o.a. Nederlands Dagblad, Leeuwarder Courant, IJmuider Courant, Panorama, Onderwijsnieuwsdienst.nl en Nieuws.nl

Amsterdam
Parool – Schrijvers beginnen nationaal project in Noord (21 januari 2019)
Nieuw Amsterdams Peil – Genieten van taal met de Schoolschrijver (reportage startmoment – 21 januari 2019)
Amsterdam Noord Nieuws 

Friesland
Heerenveense courant (aankondiging start)

Zuid-Holland
Algemeen Dagblad – Editie Den Haag e.o. (19 januari)

Slotprogramma’s 2017-2018
Brabants Dagblad – Reportage slotprogramma Noord-Brabant op OBS Panta Rhei met Schoolschrijver Eus Roovers.
Het Parool – Interview met Schoolschrijver Lydia Rood en Schoolschrijver-leerling Justin over het boek Justins rivaal, dat zij gezamenlijk schreven (Uitgever Leopold). (5 juni 2018)
De Late Avond – Radio interview met Marlies Verhelst en Sanne Rooseboom waarin ze vertellen over hun afgelopen halfschooljaar als Schoolschrijvers op de Schiedamse Islamitische Basisschool Ababil en de openbare basisschool De Peperklip (12 juni 2018 – vanaf minuut 10:50 tot 16:10)
Friesch Dagblad – Bijzondere afsluiting van De Schoolschrijver in Friesland met een boekpresentatie en in aanwezigheid van de commissaris van de Koning Arno Kruk! (Friesland – regionale afsluiting – 31 mei 2018)
RTV1– Basisschool De Badde neemt afscheid van Schoolschrijver Fabien van der Ham (Groningen – regionale afsluiting – 23 mei 2018)
NH Radio Tijdens het slotprogramma in de Stadsschouwburg Amsterdam kwam NH Radio langs om 2 leerlingen van De Vier Windstreken en hun Schoolschrijver Lydia Rood te interviewen. (Amsterdam – landelijke afsluiting -1 juni 2018)
Eindhovens Dagblad Het afscheid van Schoolschrijver Annemarie Bon op basisschool Tweelingen gaat niet zonder dikke knuffels en lovende woorden. (Eindhoven– schoolafsluiting – 5 juni 2018)

Regio Amsterdam
Amsterdam FM – met directeur Annemiek Neefjes naar aanleiding van de start van het Intensieve traject. (19 jan 2018)
NH Radio – Live radio-uitzending met Schoolschrijver Fiona Rempt, Erik van Muiswinkel en een vijftal leerlingen van de JP Coen school.

Regio Den Haag
Unity.nu – Kinderboekenschrijvers ingezet om Leidse leerlingen taalsterk te maken.  (19 jan 2018)
Den Haag FM – Radio-interview Paula Schneider – coördinator De Schoolschrijver intensief programma Amsterdam (na 10 minuten). (22 jan 2018)
Leidsch Dagblad – Leiden doet dit jaar voor het eerst mee. Schoolschrijver Selma Noort wordt warm onthaald
De Schoolschrijver van start op OBS Erasmus – De Posthoorn  (23 jan 2018)

Regio Friesland
De Friese media onthaalt de Friese Schoolschrijvers hartelijk! Maar de Schoolschrijvers zelf pakken het ook goed aan: Leukste filmpje van Friesland hier te zien met Schoolschrijver Tialda Hoogeveen!
Drie Schoolschrijvers van start in gemeente Heerenveen – Heerenveense Courant. (11 jan 2018)
Sa! – Uitgebreid interview met Tialda Hoogeveen over leesplezier en Schoolschrijvers in Friesland (24 jan 2018)
Heerenveense courant  – Lida Dijkstra als Schoolschrijver geïnstalleerd op OBS het Vogelnest (25 jan 2018)

Regio Groningen
RTV Noord – Zieke Schoolschrijver Corien Oranje trekt persaandacht. Schoolschrijver heeft dubbel pech. (22 jan 2018)
Westerwolde Actueel – Artikel met foto-album van feestelijk onthaal Schoolschrijver Gonneke Huizing. (25 jan 2018)
Ter Apeler Courant – De Schoolschrijver aan de slag op drie basisscholen (21 jan 2018)
De Woudklank– Schoolschrijver moet leerlingen aan het lezen en schrijven krijgen – Gorredijk (22 jan 2018)

Regio Limburg
Cubiss – De eerste en nieuwe Schoolschrijver heeft een mooie entree gemaakt op haar school in Meerssen. Zij wist de kinderen direct te verrassen…niet met woorden, maar wel met een dier. Van deze feestelijke start heeft onze regiopartner, Cubiss Limburg, een mooi verslag gemaakt.
RTV Limburg – Li Lifebure mocht de eerste week gelijk plaatsnemen in het programma Avondgasten bij L1 om uitgebreid te vertellen over haar Schoolschrijverschap. (25 jan 2018)
RTV Maastricht – Bezoek van RTV M aan groep 7 van basisschool Op ’t Hwagveld in Meerssen. (29 maart 2018)

Regio Noord-Brabant
Alles over Helmond – Aandacht voor de komst van 4 Schoolschrijvers in Helmond, waaronder Jorgen Hofmans en Arend van Dam. (22 jan. 2018)
RTV Brabant – Warm onthaal voor Schoolschrijver Anja Vereijken door zingende leerlingen! (2 febr. 2018)
Eindhovens Dagblad  – Twee basisscholen geven gezamenlijk aftrap van De Schoolschrijver in Noord-Brabant. (26 jan. 2018)
Eindhovens Dagblad – Kinderen lezen zich te pletter (16 mrt. 2018)

Regio Rotterdam
Op de voorpagina in Jong 010 – dé Rotterdamse kinderkrant. Bezoek aan les van Schoolschrijver Maranke Rink groep 7 van basisschool Mozaïek.

Regio Schiedam
Stadsomroep Schiedam – Radio-interview met de twee Schoolschrijvers van deze 8ste editie in Schiedam: Marlies Verhelst en Sanne Rooseboom. (mei 2018)
Het onthaal was groots en feestelijk! Beide Schoolschrijvers kregen hun eigen interview om meer te vertellen over het schoolschrijverschap, hun school en ieders aanpak.
Stadsomroep Schiedam – Radio-interview met Schoolschrijver Sanne Rooseboom.
Stadsomroep Schiedam – TV-interview met Schoolschrijver Marlies Verhelst in het programma Wenneker live.
Stadsomroep Schiedam – TV-interview met Schoolschrijver Sanne Rooseboom in het programma Wenneker live (v.a. minuut 29).

Eerdere edities stond De Schoolschrijver in onder andere NRC Handelsblad, Het Parool, Trouw, de Volkskrant, was te zien in onder andere het televisieprogramma Koffietijd! en haalde diverse vakbladen.

Vacatures bij De Schoolschrijver

Organisatiebeschrijving

De Schoolschrijver is een ambitie-gedreven organisatie die in korte tijd uitgroeide tot voorbeeld in de letteren-educatie, twee prijzen kreeg, genomineerd werd voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2018 (‘Nobelprijs voor de jeugdliteratuur’) en volop media-aandacht weet te genereren.

Onze missie: kinderen taalsterk maken opdat ze volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Wij geloven dat lezen en creatief schrijven – de kracht van verhalen – een fundamentele verandering teweeg kan brengen in de relatie van een kind tot zijn wereld. Door taalbegrip en talige expressie kunnen kinderen zich persoonlijk ontplooien, sterke relaties bouwen en hun kansen op school en in de maatschappij verbeteren.

Om onze missie te verwezenlijken ontwikkelt De Schoolschrijver effectrijke programma’s voor kinderen in het basisonderwijs, met inzet van de beste kinderboekenauteurs en met innovatieve ICT-toepassingen. Naast een programma van een half schooljaar, voor scholen met een hoog percentage laagtaalvaardige kinderen, ontwikkelt De Schoolschrijver modulaire programma’s voor alle basisscholen: De Schoolschrijver-maand en Academie.

Wij zoeken per direct een adviseur/verkoopmedewerker.

Stichting De Schoolschrijver vindt dat ieder kind een taalsterke toekomst verdient. Vind jij dat ook belangrijk en wil je jouw verkoop- en advieskwaliteiten inzetten voor het waarmaken van onze ambities (een bereik van 10 procent van het basisonderwijs in 2020-2021)? Ben jij een (ex-) leerkracht met verkoopervaring of een echte verkoper/adviseur (m/v) die zich voor onze non-profit organisatie wil inspannen? En ben je per direct 8-16 uur per week flexibel beschikbaar? Stuur ons jouw cv en vertel waarom jij de verkoop van De Schoolschrijver als een droomopdracht beschouwt.

Mail voor 19 november naar Irene Timmer (zakelijk manager).

 

Wij hebben vanaf 1 januari 2019 een stageplek.

Stage – Praktijkstage 3 – 5 dagen per week
(vanaf 1 januari 2019)

De Schoolschrijver biedt een stageplekvoor minimaal 4 maanden (langer is mogelijk), 3 – 5 dagen per week. Als stagiair(e) lever je een belangrijke dagelijkse bijdrage aan onze organisatie, waarbij je wordt begeleid door een aantal directe collega’s. Naast de algehele ondersteuning en het mee draaien in de dagelijkse gang van zaken, speel je een belangrijke rol in het marketingcommunicatieteam. Daarnaast notuleer je tijdens het wekelijkse kernteamoverleg en pak je graag organisatorische klussen op.

Lees hier de gehele stage-vacature.

Facebook
Twitter
Instagram