Over ons

Wie zijn wij?

De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken.

Totaalaanpak

Totaalaanpak

Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen lezen en creatief schrijven, en maken kinderen enthousiast voor de magie van taal. Met De Schoolschrijver worden de taallessen een spannend avontuur – Leerlingen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid, ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen.

De Schoolschrijver investeert in een taalsterke toekomst. 70% van onze kinderen verlaat het basisonderwijs met onvoldoende schrijfvaardigheid. Dat moet en kán anders.

De aanpak van De Schoolschrijver heeft resultaat: 94% van de leerkrachten constateert dat leerlingen vooruitgaan in onder andere leesplezier, schrijven, taalontwikkeling, creativiteit en/of zelfvertrouwen. Lees meer over onze resultaten…

We zijn voortdurend bezig met de ontwikkeling van innovatief aanbod, dat aansluit bij zowel het curriculum van de school, als bij 21st century skills. Bekijk ons aanbod…

Voor wie?

De Schoolschrijver is er voor nieuwsgierige scholen die hun taal- en cultuuronderwijs beter, leuker en slimmer willen maken – en daarbij wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Missie en doelstellingen

De Schoolschrijver wil een taalsterke toekomst voor ieder kind!

Stichting De Schoolschrijver is in 2010 opgericht met de ambitie om gefaseerd uit te groeien tot een organisatie van landelijke betekenis. Als landelijke organisatie wil De Schoolschrijver een voortrekkersrol vervullen voor taal- en cultuuronderwijs in het primair onderwijs in Nederland.

De Schoolschrijver voelt zich in deze ambitie gesteund door de grote vraag vanuit het basisonderwijs naar onze programma’s, de positieve effecten ervan die blijken uit onafhankelijk onderzoek, de evaluaties door deelnemende scholen en de veelvuldige aandacht in zowel algemene media als in vakpers.

Sinds haar oprichting biedt De Schoolschrijver basisscholen met een hoog percentage laagtaalvaardige kinderen een intensieve interventie van een half schooljaar.

Vanaf 2017 ontwikkelen we daarnaast De Schoolschrijver-maand voor alle scholen die taal en schrijven, leesplezier en taalvaardigheid naar een hoger niveau willen tillen. Het ‘DNA’ van De Schoolschrijver bepaalt het karakter van ons nieuwe aanbod, want juist dit DNA heeft zich succesvol bewezen.

Onze doelstellingen zijn:

  • Zoveel mogelijk kinderen op de basisschool in aanraking brengen met de rijkdom van taal en literatuur, en woordenschat van kinderen vergroten;
  • Creativiteit en literatuur inzetten om het taalonderwijs leuker, slimmer en beter maken;
  • Empowerment, kinderen te leren om te vertrouwen op hun eigen talenten en creativiteit;
  • Leerkrachten op deelnemende scholen een nieuwe aanpak leren;
  • Bijdragen aan innovatie in het Nederlands taal- en cultuuronderwijs.

BennyLindelauf_Praatmetleerling_Talentenklas_r_chrisvanhouts

Medewerkers & bestuur

Organisatie

governance code cultuurAnnemiek Neefjes directeur
annemiekneefjes@deschoolschrijver.nl
Martijn Kramer zakelijk coördinator
martijn@deschoolschrijver.nl
Paula Schneider coördinator Amsterdam
paula@deschoolschrijver.nl
Babette Zwitserlood coördinator lokaal
babette@deschoolschrijver.nl
Erika Happe fondsenwerving
erika@deschoolschrijver.nl
Annerose Louwaard ontwerper en ontwikkelaar modulair aanbod
annerose@deschoolschrijver.nl
Annemarie Heuts projectleider modulair aanbod
annemarie.heuts@deschoolschrijver.nl
Anne Mars secretariaat
anne@deschoolschrijver.nl
Liane Verheul marketingcommunicatie
liane@deschoolschrijver.nl

Adres en route…

Schoolschrijver Ambassadeur

Abdelkader Benali

Bestuur

Pieter de Jong voorzitter sinds 2016
Rob van Schaik algemeen bestuurslid sinds 2016
Mark Fuchs penningmeester sinds 2014
Jochem Streefkerk secretaris sinds 2016
Judith Boerma algemeen bestuurslid sinds 2016

Schoolschrijvers 2016 – 2017

Lees alles over de Schoolschrijvers…

Foto Albums

De meest recente foto’s en ander beeldmateriaal staan op deze pagina.

Alle foto’s in de albums op deze pagina zijn gemaakt door Chris van Houts.

De Schoolschrijver in de klas

Het intensieve traject is een interventie voor scholen die met creatief taalonderwijs taalachterstand willen wegwerken. De Schoolschrijver committeert zich een half schooljaar lang aan leerlingen, ouders en leerkrachten. Klik op het plaatje voor alle foto’s in dit album.

De inhuldiging

Het intensieve traject begint met de inhuldiging van de nieuwe Schoolschrijver, vaak door de hele school. Klik op het plaatje voor alle foto’s in dit album.

Talentenklas

In de Talentenklas  krijgt een deel van de leerlingen na afloop van de klassikale lessen een extra cursus creatief schrijven. Klik op het plaatje voor alle foto’s in dit album.

De Oudersalon

De Schoolschrijver vertelt op bijvoorbeeld een ouderavond wat er in de klas gebeurt. Klik op het plaatje voor alle foto’s in dit album.

De Academie

Professionaliseringsaanbod voor leerkrachten. Het schoolteam krijgt tijdens een studiedag een workshop  vol praktische tips om zelf creatieve taallessen te geven door hun eigen Schoolschrijver. Klik op het plaatje voor alle foto’s in dit album.

Het slot

Met het Slotprogramma (buiten of in de school) sluit we samen, inclusief ouders en leerkrachten, het traject af. In Amsterdam komen alle scholen samen in de Stadsschouwburg. Klik op het plaatje voor alle foto’s in dit album.

Nieuwsbrief

Zin in post van De Schoolschrijver? Eens in de paar weken versturen wij onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte, schrijf nu in.

Lees hier de zomernieuwsbrief van juli 2017

Lees hier de speciale nieuwsbrief van mei 2017

Lees hier de nieuwsbrief van april 2017

Lees hier de nieuwsbrief van maart 2017

In januari en februari 2017 verstuurden we persberichten en uitnodigingen voor de start van het intensieve traject.

Lees hier de nieuwsbrief van december 2016

Lees hier de nieuwsbrief van november 2016

Tijdens het slotfeest van De Schoolschrijver in de Stadsschouwburg. foto: Chris van Houts

Partners & financiers

Wij bedanken alle fondsen, partners, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, instellingen en andere betrokkenen die helpen om van De Schoolschrijver een succes te maken.

Lokale partners

Buiten Amsterdam werkt De Schoolschrijver met lokale partners. In schooljaar 2016-2017 waren dat: Biblionet Groningen, Bibliotheekservice Fryslân, SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam) en Cubiss (Noord-Brabant).

Financiers schooljaar 2016-2017

ABN AMRO foundation, AFK, bkkc, Burgerweeshuis Haarlem, Charity Stichting Rob Beers, Dorodarte, Erasmusstichting Rotterdam, Fonds 21, Gemeente Amsterdam, Gemeente Helmond, Cultuurcontact, ING Nederland fonds, Janivo stichting, Van Leeuwen Lignac stichting, Kunstbalie, Madurodamfonds, Nieuwe Stads Weeshuis Leeuwarden, OCW, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, Provincie Friesland, SNS Fonds Eemsmond Appingedam, Steunfonds Buurt- en Jongerenwerk Amsterdam, Stg. De Grez-Mahie, Stg. Thomas van Villanova, Stichting De Versterking, Stichting IMC Goede doel, Stichting Jong, Stichting Mundo Crastino Meliori, Stichting Talud, Van Lanschot Bankiers – Van Lanschot Kempen Foundation, Vriendenloterij, VSBfonds, Weeshuis Doopsgezinden en stichting Zonnige Jeugd.

logos-alles-ineen

 

 

Wij bedanken ook:

Het ABC, Kidsweek, Mazars Foundation, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Stadsschouwburg Amsterdam, Stichting Lezen.

En: Abdelkader Benali, Actief Ouderschap, LKCA, Mocca, Nederlandse Boekenbon BV, Schrijvers School Samenleving, Uitgeverij Leopold, Uitgeverij Zwijsen, VoorleesExpress en vele anderen.