Nieuws
Nominatie De Schoolschrijver voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2018

Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. Meestal worden auteurs voorgedragen maar soms ook een leesbevorderende instelling.

De Auteursbond, die De Schoolschrijver voordraagt, beschrijft in hun Engelse motivatie de stichting als ‘a major innovation in the Dutch (and perhaps worldwide) landscape of promoting literacy and reading among children’. Daarnaast zegt de bond: ‘De Schoolschrijver focust vooral op kinderen met een taalachterstand. Ze gebruiken daarbij creatieve, nieuwe methodes die buiten het reguliere schoolcurriculum vallen. De Schoolschrijver ontwikkelt ook een digitaal platform, zodat nog meer scholen en kinderen van hun expertise kunnen profiteren.’

In oktober wordt de gehele lijst met genomineerden uit 60 landen wereldwijd bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse. Eind maart 2018 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de Bologna Book Fair. De prijs wordt vervolgens in mei in Stockholm uitgereikt aan de laureaat.

Naast De Schoolschrijver draagt de Auteursbond Toon Tellegen voor de ALMA 2018 voor. Dit jaar gaat de Astrid Lindgren-prijs naar de Duitse auteur en illustrator Wolf Erlbruch (Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft). In 2012 ontving Guus Kuijer de prijs en in 2016 ging de Award naar de Amerikaanse Meg Rosoff.