Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool
Dichtgeheimen

Dichtgeheimen is een lesprogramma via digibord over poëzie lezen, schrijven én voordragen op de basisschool. Een toepasselijke tijd om Dichtgeheimen uit te voeren is rond de Poëzieweek van 28 januari tot 3 februari 2021.

Leer gedichten schrijven van echte dichters

In Dichtgeheimen (groep 5-8) openen Schoolschrijvers hun geheime gereedschapskist en laten zij in de lesvideo’s zien hoe je kunt spelen met taal als je zelf gaat dichten. Ze delen hun eigen favoriete gedichten met kinderen en lezen die voor. Wat maakt dat ze die zo mooi, spannend of leuk vinden? Hoe kun je dat zelf ook zo doen? De dichters onthullen hun geheime schrijftips en daarna gaat de klas zelf aan de slag met opdrachten. Zo ontdekken leerlingen hun eigen poëziesmaak en krijgen ze superveel zin om zelf gedichten te lezen en te schrijven. En natuurlijk leren de dichters hen hoe ze de gedichten zo mooi mogelijk voor kunnen dragen. Iedereen kan het!

De schrijvers in Dichtgeheimen Groep 5-6

In groep 5-6 maken kinderen kennis met de (favoriete) gedichten van Joke van Leeuwen, Pim Lammers en Annemarie van den Brink. Welke bijzondere woorden, klanken en vormen zijn er te ontdekken in gedichten? En hoe kun je zelf een gedicht schrijven? En waarover? Kinderen ontdekken: mijn gedicht mag een stem krijgen. Spoken word-dichter Babs Gons geeft tips voor hoe ze gebruik kunnen maken van hun stem en gezicht bij het voordragen van een gedicht.

De schrijvers in Dichtgeheimen Groep 7-8

Ted van Lieshout geeft tips hoe je ook van iets heel gewoons een bijzonder gedicht kunt maken. Brenda Heijnis gebruikt herinneringen in haar gedichten en Rian Visser is dol op vergelijkingen. De dichters dagen kinderen uit om zelf met taal te spelen. Welke mooie gedichten komen daardoor tot stand? Mooie gedichten mogen de wereld in. Spoken word-dichter Gershwin Bonevacia legt uit hoe leerlingen de woorden van hun gedicht een persoonlijk geluid kunnen geven op het podium.

Groep 3-4: Taalkabaal

Als je ook beginnende lezers wilt bereiken met taalspelletjes, rijm, en interesse voor lezen op een speelse manier wil aanwakkeren, kun je ook kiezen voor het maandprogramma voor groep 3-4: Taalkabaal. Zo kun je met de hele school aan de slag!

Basispakket 
 • voor 5 klassen: € 500 (€ 100 per klas):
 • 4 interactieve digibordlessen van 60 minuten
 • voor groep 5-6 of voor groep 7-8
 • met werkbladen en handleidingen
 • tips voor wie de leesconsulent wil inschakelen
Pluspakket
 • voor 5 klassen: € 1095 (€ 219 per klas)*
 • les 4 door LIVE SCHOOLSCHRIJVER in de klas
 • 4 interactieve lessen van 60 minuten
 • voor groep 5-6 of voor groep 7-8
 • met werkbladen en handleidingen
 • tips voor wie de leesconsulent wil inschakelen

* Kosten voor een Pluspakket kunnen variëren, afhankelijk van het aantal klassen waar de live schrijver in de klas komt. Veel scholen kiezen voor 5 klassen. Hier zie je het complete prijsoverzicht.

Financiering

Scholen kunnen informeren bij hun lokale bibliotheek of leesconsulent over het samen inschakelen van De Schoolschrijver. Bibliotheken beschikken regelmatig over subsidies voor leesbevordering, zoals de Leesoffensief-regeling via de Bibliotheek op school (dBos) .

Of overleg met de cultuuraanbieder of de cultuurgelden van de school kunnen worden ingezet voor een De Schoolschrijver-programma, als Cultuureducatie met kwaliteit. Alle scholen hebben recht op dit geld. 

Door het geven van De Schoolschrijver-maand zijn de kinderen heel gemotiveerd om met het schrijven aan de slag te gaan, en daardoor ben ik ook gemotiveerder om dat soort lessen te gaan maken voor de kinderen. (Juf Samantha, ’t Prisma Rijswijk)

Voor vragen of meer informatie:
Bel 020 – 8463069 tijdens kantooruren of mail naar interesse@deschoolschrijver.nl

Bestel hier De Schoolschrijver-Maand!