Lezen, schrijven, taalplezier op de basisschool

Dit zijn de Schoolschrijvers

Op deze pagina vind je alle Schoolschrijvers: professionele kinderboekenschrijvers die unieke lessen verzorgen rond lezen en schrijven. Rolmodellen die op de kinderen hun enthousiasme overdragen voor boeken en voor zelf verhalen maken. Schoolschrijvers maken van taallessen een spannend avontuur.

Op deze scholen verzorgen de Schoolschrijvers het Halfjaarprogramma van seizoen 2020-2021. Verder vind je Schoolschrijvers het hele jaar door in onze digibordlessen én waar mogelijk voor de klas in onze maandprogramma’s of in onze trainingen voor volwassenen.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Aby Hartog


Een jaar of twee geleden vroeg ik me af of ik geen meester op de basisschool moest worden. Dat leek me leuk. Maar Schoolschrijver worden is nog veel beter, dan kan ik me met kinderen bezighouden met het allerleukste wat er is: lezen en tekenen en schrijven en praten over boeken.

Aby is o.a. bekend van de boeken: Wie heeft dat gedaan, Het jaar van Victor, Het meisje in de rode bus.
Kijk voor meer informatie op zijn website of volg hem op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Anja Vereijken

Wat is er nou leuker dan verdwijnen in een andere wereld? Mensen, dieren of wezens ontmoeten die je anders nooit zou tegenkomen en avonturen beleven waar je enkel van kunt dromen? Met de kinderen ga ik op zoek naar verhalen. Door hun eigen kundigheid en verbeeldingskracht te stimuleren, kunnen ze zoveel creëren.

Anja is o.a. bekend van de boeken: Mijn hoofd is even weg, Stoebel & Sara, Misleid.
Benieuwd naar Anja? Kijk voor meer informatie op haar website of volg op haar Facebook  en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Anke Kranendonk


Ik kom al meer dan dertig jaar op scholen, eerst als toneelspeler en later als schrijver. Vaak denk ik: wat een leuke kinderen! Ik wil ze leren kennen, met ze aan het werk willen gaan, laten zien hoe fijn het is om te fantaseren. We kunnen in verhalen de wereld maken zoals we hem zelf willen hebben.

Anke is o.a. bekend van de boeken: Alles is weg, Gestolen!, Lynn.
Benieuwd naar Anke? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Anna van Praag


Verbeeldingskracht is de sterkste kracht die er is! Er is (bijna) niks leuker dan dat samen met een groep kinderen te onderzoeken. Door te lezen, te luisteren, te schrijven en te zoeken naar waar de verhalen vandaan komen. Zelf doe ik dan ook inspiratie op… Fantasie is eindeloos, grenzeloos.

Benieuwd naar Anna? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Annejan Mieras

Wat een feest, als Schoolschrijver met leerlingen en leerkrachten op ontdekkingsreis in de taal! Omdat ik niet zo’n lezer was, ben ik maar gaan schrijven. Dan mag je problemen maken (om ze zelf weer op te lossen), alles bij elkaar verzinnen (en jatten) en je neus in andermans zaken steken! Verhalen verbinden je met jezelf en met de rest van de wereld. Daar kom je verder mee en word je vanzelf een (betere) lezer van.

Annejan is o.a. bekend van de boeken: Homme en het noodgeval en Portiek Zeezicht.
Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Instagram en Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Annejoke Smids


Kinderen die lezen, krijgen betere banen. Ze kennen meer woorden en ze weten meer van de wereld om hen heen. Heel, héééél belangrijk dus allemaal! Toch wordt er minder gelezen dan vroeger, want iedereen heeft minder tijd, en voor veel kinderen is hun mobiel oneindig veel interessanter. Denken ze.

Benieuwd naar Annejoke? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Anneke Scholtens

Ik ben Schoolschrijver omdat ik ervan houd kinderen in contact te brengen met mooie verhalen en gedichten. Ik zou willen bereiken dat kinderen een kast vol boeken zien als een wereld vol mogelijkheden, als een ontdekkingsreis, waaraan je deel kunt nemen.

Benieuwd naar Anneke? Kijk voor meer informatie op haar website.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Annemarie Bon

Annemarie Bon is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma en de verschillende De Schoolschrijver-maanden.


Affiche voor 7e editie De Sschoolschrijver
Lezen was vroeger mijn grootste avontuur. Aan zelf schrijven dacht ik niet. Ik dacht dat ik weliswaar slim was, maar absoluut niet creatief.  Dus werd ik biochemisch analiste. Na wat omzwervingen ben ik kinderboeken-schrijver geworden. Als Schoolschrijver wil ik kinderen al op jonge leeftijd, anders dan bij mezelf, vertrouwen in de eigen creativiteit meegeven.

Benieuwd naar Annemarie? Kijk voor meer informatie op haar website.
Ook kun je haar volgen op haar Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Annemarie van den Brink

Lezen was voor mij als kind magisch. Er gingen hele werelden open. Zodra ik een pen kon vasthouden begon ik verhalen en gedichtjes te schrijven. Thuis deden we veel taalspelletjes en mijn vader won vette prijzen met grappige reclamezinnen. Als Schoolschrijver neem ik de kinderen graag mee op taalavontuur. Om samen te ontdekken welke verhalen en talenten er in hen opborrelen. En hoe leuk spelen met taal is!

Annemarie is o.a. bekend van de boeken: Pretpark de Poepfabriek en verschillende AVI-boeken.

Benieuwd naar Annemarie? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook, Twitter of Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Barbara Scholten

Lees een boek,’ zeg ik regelmatig tegen mijn kinderen als ze achter een schermpje willen kruipen. Lezen is heel belangrijk. Kinderen die veel lezen, staan met één-nul voor in het leven. Ze leren nieuwe woorden, ontdekken dat hoofdpersonen vaak ook niet perfect zijn (en dat dat juist leuk is) en komen op plekken waar ze nog nooit zijn geweest.

Het leuke van Schoolschrijver zijn is om samen met de kinderen aan de slag te gaan met nieuwe verhalen. Verhalen die zich afspelen onder het klimrek of in de zandbak. Ooit van Schoolpleinsnuffeldieren gehoord? Binnenkort lees je er alles over!

Barbara is o.a. bekend van de boeken: De woonbootbende, Voetbalgekke meiden en de I love hockey-serie. Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Twitter, Facebook of Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Bies van Ede

Leren lezen is geweldig, steeds beter kunnen lezen is nog geweldiger. Leren schrijven en steeds beter kunnen schrijven is net zoiets. Maar dan een verhaal schrijven dat je anderen kunt laten lezen. Een verhaal! Met letters en woorden een wereld bouwen die zo echt is, dat lezers even weg zijn uit hun eigen wereld. Als schoolschrijver hoop ik met kinderen werelden te schrijven die er eerst nog niet waren. Werelden die zo echt zijn, dat lezers denken: hoe verzin je het? 

Bies is o.a. bekend van de boeken: Sprong in het duister, Doodstil, Verdwijnkind en nog veel en veel meer.

Benieuwd naar Bies?  Kijk voor meer informatie op zijn website of volg hem op Twitter of Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Charlotte Doornhein

Mijn opa en oma hebben vijfentwintig jaar in de Cariben gewoond. Mijn moeder is er opgegroeid. Zelf heb ik ook vijf jaar met mijn gezin op een tropisch eiland gewoond. In Amsterdam wonen veel kinderen met een Caribische achtergrond. Zij komen uit een prachtige vertelcultuur. Verhalen worden van generatie op generatie aan elkaar doorgegeven. Ik wil hen helpen bij het opschrijven van die verhalen. En samen met hen nieuwe en bekende werelden ontdekken in boeken. Want lezen en voorlezen is thuis niet vanzelfsprekend…

Benieuwd naar Charlotte? Kijk voor meer informatie op haar website. Charlotte schreef haar boek Droomkoffer samen met de bekende choreograaf en danser Shaker. Je kunt Droomkoffer volgen op Facebook of Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Chinouk Thijssen

Mezelf verliezen in een verhaal, of ik dat nu schrijf of lees, vind ik het allerleukste wat er is. De magie van lezen ontdekte ik al snel, en ik vind het geweldig om die magie nu op kinderen over te brengen. Want daar begint het mee. Daardoor word je enthousiast, kom je in aanraking met de leukste boeken en gaan er hele werelden voor je open. Er is niets mooier dan dat.  

Chinouk Thijssen schreef meerdere young adult-thrillers en werkt aan een kinderboek voor 9+ dat in 2021 verschijnt. Het werk van de Rotterdamse schrijfster werd meermalen genomineerd voor young-adult prijzen. In 2021 start ze met ons Halfjaarprogramma. Neem ook eens een kijkje op haar website

Dit zijn de Schoolschrijvers
Claudia Jong

Verbeelding is ontzettend belangrijk. Ons hele leven is doordrenkt van kleine en grote verzinsels, en die zijn vaak net zo echt als de tafel waaraan je eet of het bed waarin je slaapt. Ik wil kinderen de kracht van hun eigen verbeelding laten ontdekken, en ze laten zien hoe mooi en leuk letters, taal en boeken zijn.

Claudia is o.a. bekend van de boeken: Nooit is voor altijd en Wolfje.

Benieuwd naar Claudia? Kijk voor meer informatie op haar website.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Derk Visser

Schoolschrijver-Derk-VisserOp mijn elfde had ik een bijna niet meer in te halen leesachterstand. Voor spelling scoorde ik twijfelachtig en als ik schreef, waren dat vooral dictees. Taal stond niet bovenaan mijn lijstje. Niemand zag in mij een schrijverstalent. Ik zelf ook niet… Met mij is het nog goed gekomen, maar dat is niet ieder kind gegeven. Daarom ben ik Schoolschrijver geworden.

Benieuwd naar Derk? Kijk voor meer informatie op zijn website of volg hem op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Ellen Stoop

Sinds ik kan lezen ben ik een boekenwurm en dol op (spelen met) letters en woorden, op schrijven dus. Jaren na mijn studie Nederlands ontdekte ik dat schrijven voor kinderen nog leuker is dan voor volwassenen. Als Schoolschrijver wil ik kinderen laten ervaren hoe leuk en spannend taal is: dat er niets fijner is dan wegdromen met een boek en je eigen verhalen schrijven.

Ellen is o.a. bekend van de boeken: Stip het sprintkanon, Jade bijna elf en Punt voor Pien. Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Enne Koens


Lezen is vrijheid. Je kunt reizen terwijl je thuis blijft, andere werelden binnengaan en vreemden leren kennen terwijl je niet uit je stoel komt. Schrijven is je uitdrukken. En dat voelt machtig. Iets onder woorden brengen en een ander laten huilen of lachen. Een wit papier volschrijven met letters en woorden: iets maken dat nog niet bestond. Als kind vond ik dat magisch, zo magisch dat ik er nog steeds mijn dagen mee vul. Ik neem kinderen graag mee op lees en schrijf avontuur.

Enne is o.a. bekend van de boeken: Ik ben Vincent en ik ben niet bang, Hotel Bonbien en Sammie en Opa. Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar via Facebook of Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Erna Sassen

Affiche voor 7e editie De SschoolschrijverWat maakt een boek de moeite waard? Dat wil ik graag samen met de kinderen onderzoeken, onder andere door stukjes voor te (laten) lezen uit grappige, spannende, treurige of informatieve boeken. Daarnaast wil ik hen laten vertellen en laten schrijven over dingen die zij belangrijk vinden.

Benieuwd naar Erna? Kijk voor meer informatie op haar website.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Evelien Feltzer

Verhalen zijn overal en je kunt van álles een verhaal maken. Ik geniet enorm van de klassenbezoeken waarin de leerlingen zichzelf, elkaar en mij verrassen door de nieuwe verhalen die ze hebben bedacht. Terwijl ze niet hadden verwacht die ooit te kunnen verzinnen. Gewoon doordat ze zijn begonnen met een woord, een zin, een tekening, een plek, een personage, een gebeurtenis, een geheim of een herinnering. 

Evelien is o.a. bekend van de boeken: De zomer waarin ik in een caravan woonde, Tien vragen aan mijn vader en Waterwatje.

Benieuwd naar Evelien? Kijk voor meer informatie op haar website.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Fabien van der Ham

Creatief kunnen denken is een onmisbare eigenschap voor wat je ook gaat doen in en met je leven. Ik hoop dat alle kinderen zullen ontdekken dat ze creatief zijn, en vooral dat een boek veel meer is dan een verzameling letters, en zelfs meer dan zomaar een verhaaltje. Achter elk verhaal zit een denkwereld waar je eindeloos in rond kunt dwalen en op plekken komt waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

 

Benieuwd naar Fabien? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Fiona Rempt

Fiona Rempt is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma en de verschillende De Schoolschrijver-maanden.

Iedere groep is anders. Het is mooi om hun eigen verhaal uit de kinderen te krijgen. Ik verheug me erop om als Schoolschrijver dieper op de dingen in te kunnen gaan. Als we regelmatig lachen en het me lukt om minstens één kind zijn of haar talent te laten ontdekken, is mijn missie geslaagd.

Benieuwd naar Fiona? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Gonneke Huizing


Mijn schrijversbezoek is geslaagd als kinderen na afloop van mijn bezoek zeggen dat ze meteen naar de bieb gaan. Is er iets mooiers dan te reizen naar plaatsen waar je in het echt nooit zou komen, mensen te ontmoeten die je anders nooit zou ontmoeten en te beleven wat je in werkelijkheid nooit zou beleven? Dat is wat ik iedereen gun.

Benieuwd naar Gonneke? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Hanneke de Jong


Affiche voor 7e editie De Sschoolschrijver
It Frysk is de taal dêr’t ik lêzen en skriuwen yn leard ha, dêr’t ik yn tink en dream, dat is de taal fan myn gefoel. It is hiel handich ast twa talen ta dyn foldwaan hast. Soms wit ik in wurd net yn it Frysk mar wol yn it Nederlânsk, soms is it oarsom. Dan wurdt it my yn de oare taal dúdlik wat ik eins bedoel.

Benieuwd naar Hanneke? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Henna Goudzand


Ik hoop dat het me lukt om net als mijn oma, oudtante en oudoom kinderen de magie van ‘verhalen vertellen’ door te geven. Ik ga ervanuit dat we hier veel plezier aan gaan beleven. Wat er natuurlijk ook zal gebeuren: we gaan lezen uit een kist vol mooie jeugdboeken die onze kant op komt.

Benieuwd naar Henna? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Ineke Kraijo

Ik houd van verhalen. Verhalen vertellen, verhalen (voor)lezen en verhalen verzinnen. Er zijn zoveel verschillende soorten verhalen -grappige, spannende, zielige, enge- dat iedereen wel een verhaal kan vinden of, nog leuker, verzinnen, dat bij hem past.

Ineke is onder andere bekend van de boeken Als je durft, Vechten tegen de golven, Verdacht en Betrapt! Meer van Ineke vind je op haar website, op Facebook, Twitter en Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Iven Cudogham


Plezier maken met woorden en zinnen. Dat kan schrijvend, lezend of zelfs rappend. Dat vind ik leuk om te doen. En helemaal samen met kinderen. Verhalen bedenken en helemaal veranderen, door te fantaseren. Want in jouw fantasie kun je alles doen en alles worden. Ik ga dus ook heel veel leren van de kinderen. En dat is wat ik het leukst vind. Samen iets leren op een leuke manier.

Iven Cudogham is bekend van de prentenboekenreeks over Anansi de Spin.

Benieuwd naar Iven en Anansi de Spin? Kijk voor meer informatie op deze website en op Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Janneke Schotveld

Janneke Schotveld is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma, de verschillende De Schoolschrijver-maanden en de Academie.

Janneke Schotveld portret met logoOmdat ik nog zoveel boeken wil schrijven stopte ik met lesgeven. Een van de belangrijkste dingen op school vind ik dat kinderen ontdekken waar ze goed in zijn. Alle kinderen hebben een talent en moeten de kans krijgen om dat te ontwikkelen. Een manier om jezelf en de wereld te leren kennen is via verhalen.

Janneke schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor 2017. Benieuwd wat Janneke nog meer doet? Kijk op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Janny van der Molen


Samen lezen en schrijven is nog véél leuker dan in je eentje! En dat is precies wat we samen gaan doen. Verhalen lezen, verhalen verzinnen, verhalen opschrijven. Het is fijn om alle tijd te hebben om met de kinderen na te denken over waar een verhaal over gaat, hoe er getoverd wordt met woorden en ook zelf met tekst te experimenteren.

Benieuwd naar Janny? Kijk voor meer informatie op haar website en blog, of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Jørgen Hofmans

Wat is er heerlijker dan het bedenken van de meest grappige, spannende of angstaanjagende avonturen? Eigenlijk niets … tenminste dat vind ik! Want alles wat je in je hoofd bedenkt komt tot leven als het op papier staat. En heel de wereld kan meegenieten. Als Schoolschrijver hoop ik dan ook heel veel kinderen mee te nemen op dit fantastische schrijf- en leesavontuur!

Benieuwd naar Jørgen? Kijk voor meer informatie op zijn website of volg hem op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Kate Schlingemann


Mozart schijnt ooit gezegd te hebben: ‘Alle muziek is er al, ik hoef het alleen maar op te schrijven’. Ik zeg: ‘Alle verhalen zijn er al, je hoeft ze alleen maar op te schrijven’. Kijken is stap een. Kijken is lezen. Schrijven is vertalen, betekenis geven. Met taal verbeeld je de wereld om je heen, maakt die begrijpelijker. De verhalen zijn er al, en ze zitten in alle kinderen.

Benieuwd naar Kate? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op LinkedIn.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Kelly van Kempen

Vaak denken kinderen bij schrijven alleen aan spelling, aan goed en fout en regeltjes. Maar schrijven is vrijheid! Je kunt overal naartoe. Wil je op vakantie in een vliegende auto? Dat kan. Wil je een wolf temmen in de achtertuin? Dat kan. Pak je pen en ga! En laten we ook eens kijken naar de avonturen die anderen, dus schrijvers net als jij, hebben opgeschreven. Wauw… Ja, dat had je niet gedacht hè? (Of je wist het natuurlijk al lang). Maar lezen en schrijven is te gek!

Kelly van Kempen is bekend van haar serie De Sterrensteen voor 9+ en schreef korte verhalen voor 5+. Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Li Lefebure 


Verwonderen … een kunst die kinderen van nature verstaan. Als schoolschrijver wil ik me samen met ‘mijn kinderen’ verwonderen over onze planeet. En over hoe je die verwondering om kunt zetten in mooie woorden. In verhalen. We gaan op een geweldige ontdekkingsreis.

Li is o.a. bekend van de boeken over Raaf en Papegaai en Draakje en Donatius.

Benieuwd naar Li? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Twitter of volg Raaf en Papegaai op Facebook en Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Lida Dijkstra

 

Vaak verzinnen we met de hele klas omkeerwoorden, rijmpjes of een verhaal. Want jonge mensen zitten propvol fantasie en ideeën. Ik word steevast verrast door schrijvers en (strip)tekenaars in de dop. Fijn dat ik kan meehelpen om dat talent uit te diepen. En niet alleen dat van de ‘leesbeestjes’, maar ook van dat jongetje dat aan het begin boos met zijn rug naar me toe zit, omdat hij liever naar buiten wil.

Benieuwd naar Lida? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Linda de Haan

Het is een grote eer om schoolschrijver te zijn!
Met zijn allen luisteren, lezen, tekenen en schrijven, een soort van dromen met je ogen open. Samen met de klas ontdekken welke avonturen er in boeken, gedichten en tekeningen zitten, heerlijk vind ik dat.

Schrijvers dat zijn ‘boekenbakkers’, ze spelen en puzzelen met ingrediënten. Het is leuk om te ontdekken en proeven welke smaken er allemaal zijn, pittig, bitter of zoet, we zoeken net zo lang tot iedereen een heerlijk boek heeft gevonden. En wie weet.. misschien smaakt dat naar meer!

Benieuwd naar Linda? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Lisa Boersen

Lisa Boersen is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma en ze heeft meegewerkt aan De Schoolschrijver-maand Leesgeheimen.


Het lijkt me geweldig om met kinderen op zoek te gaan naar verhalen. Verhalen in boeken, in de wereld en in hun hoofd. Er valt zoveel meer te beleven als je je fantasie inzet! En met ieder boek heb je toegang tot weer een heel nieuwe wereld. Ik hoop dat de kinderen hier net zo enthousiast van worden als ik.

Lisa is o.a. bekend van de boeken: Timo en de Oppasninja-reeks, en De Stemmensluper. Kijk voor meer informatie op haar website.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Lizette de Koning

Wat had ik zin om naar groep 3 te gaan; een nieuwe school, een lieve juf, maar vooral: ik zou er gaan leren lezen. Ineens lagen er honderden boeken binnen handbereik. Nog mooier werd het toen ik een jaar later ontdekte dat ik ook zélf verhalen kon schrijven. Ik ben er nooit meer mee opgehouden. Als Schoolschrijver ga ik graag samen met de kinderen op zoek naar hun eigen ‘taalgeluk’!

Lizette is o.a. bekend van de boeken over Job en Keetje, de prentenboekserie over Ootje en de Dierenarts Daantje-serie.

Benieuwd naar Lizette? Kijk op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Lydia Rood

Lydia Rood is al sinds 2010 Schoolschrijver. Zij verzorgt o.a. het Halfjaarprogramma op verschillende basisscholen in Noord-Holland en heeft meegewerkt aan De Schoolschrijver-maand Schrijfgeheimen.

Schoolschrijver zijn is heerlijk: je ziet de kinderen vaak en lang, en daardoor kun je ze echt wat meegeven. Ik daag ze uit om zelf mee te denken over een verhaal. Ze vinden het een ontdekking dat ze net zo veel verbeeldingskracht hebben als ik – en soms meer. Verhalen maken je leven behapbaar, we kunnen niet zonder. Als kinderen dat inzien, hebben ze ineens een extra instrument in handen.

Benieuwd naar Lydia? Kijk voor meer informatie op haar website en blog, of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Manon Sikkel

Manon Sikkel is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma en de verschillende De Schoolschrijver-maanden.

Affiche voor 7e editie De Sschoolschrijver‘Wie houdt er van lezen?’ Dat vraag ik altijd als ik in een klas kom, ergens in Nederland. Als alle kinderen hun vinger opsteken, kijk ik naar de leerkracht. In een klas waar de juf of meester van lezen houdt, doen de kinderen dat ook. Het leuke van Schoolschrijver zijn is om samen met de leerkracht de kinderen aan te sporen om nog veel meer te lezen. Al moet ik daarvoor op mijn handen gaan staan en achterstevoren het Wilhelmus fluiten. Ik krijg iedereen aan het lezen.

Benieuwd naar Manon? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Maranke Rinck

Wanneer ik een klas binnenkom en ik al die kinderen zie, al die hoofden vol gedachten en verhalen, dan word ik zo nieuwgierig! Wat zit daar allemaal in voor moois? Als schoolschrijver mag ik dat samen met de kinderen gaan ontdekken. We lezen spannende, mooie, grappige en rare boeken. We schrijven brieven, gesprekken en verhalen. En natuurlijk gaan we ook tekenen en spelen, want verhalen vertel je niet alleen met tekst.

Maranke is o.a. bekend van de boeken: Knikkeruil, Tangramkat, Memorykonijn en nog veel meer.

Benieuwd naar Maranke? Kijk voor meer informatie op haar websites: marankerinck.nl en speelprentenboeken.nl of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Marc ter Horst


Als kind was ik dol op lezen en best goed in schrijven. Maar schrijvers kwamen voor mijn gevoel van een andere planeet. Als Schoolschrijver wil ik laten zien dat schrijvers gewoon op aarde wonen, misschien wel bij jou in de straat. En dat schrijven niets verhevens is, maar wel iets bijzonders. Je kunt er de gekste beelden mee oproepen in het hoofd van iemand anders. En door te lezen kun jij die iemand anders zijn.

Marc is o.a. bekend van de boeken Palmen op de Noordpool en De oma van de oma van mijn oma. Kijk voor meer informatie op zijn website of volg hem op Instagram en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Marcel van Driel

Marcel van Driel is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma.

Ik ben iemand die gek wordt van de verhalen in zijn hoofd. De enige manier om ze eruit te laten, is om ze op te schrijven. Daardoor ontstaat er weer ruimte in m’n hoofd voor nieuwe verhalen. Ik ben ook de enige die mijn boeken kan schrijven. Want niemand is op dezelfde manier gek als ik.

Daarom is Schoolschrijver zijn ook zo geweldig. Want alle kinderen zijn gek! Gek op verhalen, bedoel ik natuurlijk. Ik wéét dat ieder kind een verhalenverteller is. Luister maar eens als ze aan het spelen zijn. Mijn taak als Schoolschrijver is om de kinderen in de klas te helpen die verhalen op papier te krijgen. Zodat anderen ze daarna ook kunnen lezen.

Marcel is o.a. bekend van zijn boeken Superhelden.nl, Rapp en Rob en natuurlijk Billy de Kip
Benieuwd naar Marcel? Kijk voor meer informatie op zijn websites marcelvandriel.nl en superhelden.nl. Of volg hem op Twitter of Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Maren Stoffels

Maren Stoffels is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma en de verschillende De Schoolschrijver-maanden.

Er is een virus, en het heet Schrijveritus. Je kan niet meer stoppen met verhalen bedenken en overal zie je personages lopen. Boeken komen tot leven en je leest meer dan ooit tevoren. Ook wil je alleen nog maar schrijven, schrijven en nog eens schrijven.

Toen ik 9 was, heb ik dit virus opgelopen. Er is geen medicijn voor, als je het eenmaal te pakken hebt, gaat het niet meer weg. Sterker nog, ik heb al 19 jaar Schrijveritus en hier zijn 20 boeken uit ontstaan. 

Maar het geeft niet, want dit is het enige virus waar je beter van wordt. En wel in verhalen bedenken, fantaseren en schrijven. Het is FANTASTISCH! Ik ben klaar om het Schrijveritus-virus te gaan verspreiden dit jaar als Schoolschrijver… Laat je lekker aansteken!

Benieuwd naar Maren? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Twitter en Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Mark en Marie-Louise Sekreve

Niets leuker dan boeken. Tenminste, dat vinden wij. En het liefste vertellen we iedereen waarom boeken zo enorm leuk zijn en wat voor verhalen er in een ieder schuilen. En toen konden we Schoolschrijver(s) worden! Hoe leuk is het om dan, met de klas, lekker veel te lezen, te schrijven en misschien wel te illustreren? En de verhalen te ontdekken die in jezelf schuilen.

Marie-Louise & Mark na hun eerste Schoolschrijver-traject:

We hebben enorm genoten van het voor de klas staan en het heeft ons enorm geïnspireerd qua werk. Heerlijk om te zien dat je kinderen zo kunt zien groeien als ze merken dat ze iets echt zelf kunnen.

Mark en Marie-Louise zijn o.a. bekend van de prentenboeken van Giraf , Max , Het Dikkenbillenmonster en nog veel meer.

Benieuwd naar Mark en Marie-Louise? Kijk voor meer informatie op hun websites bulkjes.nl en girafenvriendjes.nl. Of volg ze op Facebook of volg hun werk op Facebook of Instagram

Dit zijn de Schoolschrijvers
Marlies Slegers

Marlies Slegers is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma, de verschillende De Schoolschrijver-maanden en de Academie.


Ik woonde als kind in een buitenland waar weinig mogelijkheden waren om buiten te spelen, te sporten of televisie te kijken. De bibliotheek werd mijn habitat – ik verslond boeken. Lezen, dat is reizen in je hoofd, avonturen beleven, empathie kweken. Boeken geven een inkijk in andere werelden, andere culturen. Als Schoolschrijver wil ik de liefde voor lezen en overbrengen op kinderen.

Benieuwd naar Marlies? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Marlies Verhelst

Wie kan lezen, verveelt zich nooit. Als kind was ik al dol op boeken. Soms speelde ik ze zelfs na. Ik haalde hele keukenkastjes leeg om net als de kinderen uit de serie De Vijf van Enid Blyton op avontuur te gaan. Dat avontuur vond dan plaats op een kleedje in een hoekje van de woonkamer. Nog steeds lees ik veel. Ik houd zelfs al mijn gelezen boeken bij in een mooi schrift met harde kaft. Als Schoolschrijver wil ik de liefde voor boeken en taal doorgeven.

Benieuwd naar Marlies? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Twitter en Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Marte Jongbloed

De komende tijd ga ik met mijn leerlingen op avontuur. We reizen naar verre oorden. We verplaatsen ons naar het verleden of juist naar de toekomst. Is het waargebeurd of is het verzonnen? Op papier kan alles! En terwijl we bezig zijn met al die heerlijke avonturen, worden de leerlingen steeds taalvaardiger, en worden ze beter voorbereid op de rest van hun schoolcarrière.

Marte is o.a. bekend van de boeken: De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre en Wies en oma Wisse – De bullebakbaas.
Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Instagram, Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Martine van der Horn


Als kind las ik veel. Ik woonde in een klein dorp in Friesland en reisde zo toch de hele wereld over. Later ging ik dat ook echt doen, als journalist en juf. Het duurde even voordat ik mijn eigen boek durfde te schrijven, maar nu is er dan toch echt ‘Pippa’s eiland’. Wat had ik vroeger graag een Schoolschrijver op school gehad! Het is een droom dat ik dat nu zelf mag zijn en mijn liefde voor verhalen, taal en letters kan doorgeven aan kinderen op school. Zeker weten dat zij het net zo leuk gaan vinden als ik!

Martine is bekend van haar boek: ‘Pippa’s eiland’.

Benieuwd naar Martine? Volg haar op Facebook en Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave heeft meegewerkt aan De Schoolschrijver-maand Van kop tot staart en de Pabo-dagen.


Een verhaal verzinnen, dat kan iedereen. Droevig, spannend, grappig of alles tegelijk… Geen probleem! Maar een verhaal opschrijven, dat is lastiger. Gelukkig zijn er heel veel tips en trucjes om het makkelijker te maken. De Schoolschrijvers kunnen jullie daarmee helpen. Veel plezier allemaal, ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen!

Mirjam werkt mee aan De Schoolschrijver-maand. Ze is o.a. bekend van de boeken over Mees Kees. Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Pieter Koolwijk

Waarom ik Schoolschrijver ben? Moeilijke vraag. Ik verzin het antwoord gewoon. Dat mag namelijk als schrijver. De heleboel bij elkaar fantaseren, het opschrijven en het daarna een goed verhaal noemen. En nu wil ik dat graag samen met een school doen. Daar hebben ze hopelijk heel veel vragen waar we nog antwoorden op moeten verzinnen.

Benieuwd naar Pieter? Kijk voor meer informatie op zijn website of volg hem op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Rashid Novaire Kraan


Ik ben Schoolschrijver geworden om samen met kinderen te schrijven: spelenderwijs te ontdekken hoe we werelden kunnen oproepen om onze nieuwe personages in rond te laten lopen. Zo kunnen we schrijfplezier aan verbeelding koppelen. En aan het lezen van boeken om in te verdwalen en in thuis te komen.

Rashid Novaire Kraan schrijft romans, tv- en filmscenario’s en theaterteksten, en werd twee keer genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Ook kun je hem kennen van het verhaal ‘De Broodroosterprinses’ in het boek De Buiksloterbreekbekkikker. De Amsterdammer woonde, schreef en werkte o.a in China, Berlijn en Paramaribo. In 2021 start hij als Schoolschrijver in het Halfjaarprogramma

Dit zijn de Schoolschrijvers
Rian Visser

Rian Visser is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma, en ze werkt mee aan De Schoolschrijver-maand Dichtgeheimen.


Wat is een goed boek en waarom? Mijn moeder, oudere zus en ik lazen vaak dezelfde boeken en daar spraken we dan over. Over boeken praten maakt lezen extra leuk. Soms vertellen kinderen mij dingen over mijn eigen boeken, die ik helemaal niet gezien had. Kinderen kunnen vaak heel goed lezen en nadenken over een verhaal.

Benieuwd naar Rian? Kijk voor meer informatie op haar website of blog, of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Ruben Prins

Ruben Prins is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma, de verschillende De Schoolschrijver-maanden en de Academie.

In ieder van ons brandt een vertelvuurtje. Als Schoolschrijver wil ik het vuurtje opstoken. Ik wil de kinderen helpen hun verhalen (terug) te vinden. Ik wil ze leren hoe ze die verhalen goed kunnen vertellen of kunnen opschrijven zodat ze nóg mooier worden, en ze helpen om van de verhalen van anderen te genieten.

Benieuwd naar Ruben? Kijk voor meer informatie op zijn website.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Sanne Rooseboom

In je hoofd kan álles wat je maar bedenkt. En je kunt het allemaal nog opschrijven ook. Dat is niet alleen leuk en leerzaam, het is een kracht waar je je leven lang iets aan hebt. Het aanboren van die kracht bij kinderen, daar help ik graag bij.

Sanne is bekend van o.a. de boeken: Het Ministerie van oplossingen, Jippie! Een humeurig sprookje en Jippie! En de ridders van Hak.

Benieuwd naar Sanne? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Selma Noort

Selma Noort is als Schoolschrijver o.a. inzetbaar voor het Halfjaarprogramma en ze heeft meegewerkt aan De Schoolschrijver-maand Schrijfgeheimen.


Als Schoolschrijver kom ik lekker vaak en kan ik de kinderen leren kennen – en hun verhalen horen. Vaak zeggen kinderen: ‘Ik zou ook wel een verhaal willen opschrijven, maar ik weet niet hoe.’ Er zijn héél véél manieren om verhalen op te schrijven (of te vertellen. Het is zoals een meisje eens blij verwonderd tegen mij riep: “Juf, ik wist niet dat ik het kon, maar ik kan het ook!”

Benieuwd naar Selma? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Simon van der Geest

Vroeger maakte ik voorstellingen met kinderen. Later heb ik me helemaal toegelegd op het schrijven. Maar een van de leukste dingen van het schrijverschap vind ik nog steeds de ontmoetingen in de klassen. Daar zie ik en voel ik hoe mijn verhalen tot leven komen, en die van de kinderen. Niets mooier dan samen verhalen te laten ontstaan… Schrijven is spelen. En wie houdt er nu niet van spelen?

Simon van der Geest schreef onder andere de jeugdboeken Spinder (Gouden Griffel), Dissus (Gouden Griffel), Het Werkstuk (Zilveren Griffel) en Wie is er bang voor de Voetbalzombies?  Behalve boeken schrijft hij ook gedichten en toneelstukken. Simon is te zien in onze populaire voorleesserie Huisarrest en in een van de lesvideo’s van ons lesprogramma Van Kop tot Staart. Vanaf 2021 is hij ook actief in ons Halfjaarprogramma.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Simone Arts


Als docent Nederlands ontdekte ik hoe leuk en inspirerend het is om met kinderen
te praten over verhalen. Kinderen weten heel goed welke boeken hun vrienden leuk vinden. Ze geven hun enthousiasme voor verhalen aan elkaar door, spelen ze na, maken en bekijken films of gaan zelf schrijven. Sommige kinderen houden misschien niet zo van lezen, maar alle kinderen houden van verhalen.

Benieuwd naar Simone? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Thijs Goverde

Lezen is een van de allerleukste dingen die je kunt doen. Niet alle kinderen weten dit, omdat ze het van school zo vaak moeten. En wat je moet is nooit leuk. Maar ik zou ieder kind willen overhalen om gewoon eens voor de lol een boek te lezen. Want hoe leuker je het vindt, hoe beter je leert lezen. En hoe beter je leert lezen, hoe leuker het wordt!

En nu vertel ik een geheim. Een schrijvers-geheim. De aller-, allerbeste manier om lol te krijgen in het lezen is: zelf een paar verhalen schrijven. Dat gaan we dus doen!”

Thijs Goverde schrijft kinderboeken, zoals Wisselkinderen en Jorrik de Ork, en hele series als Donderkat en Meesterdief. en hij maakt cabaret voor kinderen. De Nijmegenaar houdt van sprookjes, van groentes met rare namen en van bordspelletjes. In 2021 start Thijs als Schoolschrijver in het Halfjaarprogramma.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Tialda Hoogeveen

Zodra ik kon schrijven en lezen, deed ik niet anders dan boekjes, brieven en dagboeken maken en de bibliotheek leegplunderen. Lezen maakte mijn wereld groter. Het bracht me naar plekken waar ik anders nooit zou komen. Naar Pompeï, een glazen lift in de lucht of in een dierenlijf. De personen in de boeken gaven mij woorden voor wat ik voelde en beleefde. Gevoelens zoals onzekerheid of angst bijvoorbeeld. Of ze deden juist dingen die ik zelf nooit zou durven, maar stiekem wel zou willen. Als Schoolschrijver wil ik kinderen deze rijkdom van taal en verhaal meegeven.

Benieuwd naar Tialda? Kijk voor meer informatie op haar website.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Tineke Honingh

Verhalen zijn mijn grootste verslaving. Of ik ze nou in een boek lees of zelf schrijf: je kan er zo lekker ín zitten. Of om lachen! Huilen ook… Echt alles kan in of door verhalen. Mijn allereerste verslaving was strip. Van daar ben ik gewoon de rest van de bieb gaan lezen, en dat doe ik nu nog, want ik heb de bieb nog steeds niet uit. Gelukkig! De truc is volgens mij dan ook op zoek gaan naar je allereerste boekverslaving. Heb je die eenmaal te pakken? Pas op! Want dan ligt er een bieb vol avonturen op je te wachten…

Tineke is stripscenarioschrijver voor Wild van Freek, Donald Duck en Okki en is bekend van boeken als ‘Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)’ en ‘Elke dag broerdag’. Meer weten over Tineke? Kijk op haar website of volg haar op Facebook en Instagram.

Dit zijn de Schoolschrijvers
Wieke van Oordt

In de klas speel ik vaak de Verhalen DJ met de kinderen. Dan mixen ze als DJ van hun eigen fantasie, allerlei ideeën voor verhalen. In het begin aarzelen ze vaak om mee te doen. Ze zeggen: ‘Pff, ik weet niks te verzinnen, hoor.’ Maar dan steken ze elkaar aan… Ik probeer kinderen over de streep te trekken en ze enthousiast te maken over het kunnen verdwijnen in verhalen.

Benieuwd naar Wieke? Kijk voor meer informatie op haar website of volg haar op Facebook en Twitter.