Nieuws

Nieuws van De Schoolschrijver. Blijf op de hoogte, schrijf in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws
Kijken met andermans ogen? 10 boekentips voor deze zomer!

Gek hoe een hoofdpersoon uit een boek je soms helemaal in zijn of haar wereld kan meenemen. Iemand die echt heel anders is dan jij, ouder, leuker, zieliger, gruwelijker, gekker, gewoon echt anders. En toch, toch reis je met hem of haar mee.

Wist je dat het lezen van een verhaal hetzelfde effect op je hersenen heeft, als wanneer je het echt zou meemaken?!

Daarom, lees maar gewoon heel veel! Want daardoor begrijp je mensen om je heen nu en straks net ietsje beter. En als iedereen dan leest, dan begrijpen we elkaar allemaal ietsje beter. En zeg nou zelf, hoe prettig is het als iemand snapt dat jij je dag vandaag niet hebt, of je alleen voelt?

Hier een aantal boekentips!
bron: Lees met andermans ogen.

Nieuws
Lol in lezen verbetert hersenfuncties en helpt ontplooien #JelleJolles

Artikel over het nut van lezen

7 juli 2018 verscheen dit artikel van Jelle Jolles, hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van het Centrum Brein & Leren.

Waarom het brein van lezen houdt

In een eerder verschenen blog gaf ik 10 redenen waarom lezen super belangrijk is. En uit onderzoeken in het rapport van het SCP (januari 2018), blijkt dat Nederlanders toch nog steeds veel van papier lezen ondanks de sterk toegenomen digitalisering. Voor het boekenkatern van De Volkskrant was het een reden om eens nader te bekijken ‘waarom zouden we eigenlijk moeten lezen?’ Aan mij werd gevraagd ‘is lezen wel zo goed, en zo ja waarom? En wat doet lezen met je brein?’. Het antwoord is ‘ja’: lezen is super belangrijk voor de ontwikkeling en ontplooiing.  Dat begint al in de vroege jeugd.

lees hier verder

Door lezen activeer je vele hersenfuncties: je leert o.a. ver-beelden en ontwikkelt empathie

Nieuws
NRC over het effect op leesplezier van De Schoolschrijver 

Journalist Mirjam Remie bezocht een Schoolschrijver-les op OBS de Badde in Musselkanaal (Groningen). Kinderboekenauteur Fabien van der Ham was hier een half schooljaar Schoolschrijver.

<

>Ik prikkel de verbeeldingskracht van het kind en stimuleer hun eigen gedachten.

Lees hier het artikel.

Nieuws
Zo trots, paginagroot artikel in de Volkskrant!
Lezen wordt leuker als je zelf schrijft

Hiermee kopt de Volkskrant vandaag, 6 juli, een paginagroot artikel over het blijvende effect van De Schoolschrijver bij kinderen.
Een reportage van Jasper Kars. Hij bracht een bezoek aan OBS De Peperklip en interviewde o.a. leerlingen uit groep 5 en kinderboekenauteur Sanne Rooseboom die hier afgelopen half schooljaar Schoolschrijver was.
Lees hier het interview. (6 juli 2018)

Thuis las ik bijna nooit. Nu begrijp ik woorden veel beter en maken boeken mij blij. Lezen was eerst vooral balen. Robbyne (9) #Schoolfschrijvereffect

Nieuws
Cursus Creatief Schrijven van De Schoolschrijver en schrijfexpert Mariet Lems 2018-2019

Op verzoek van Stichting Lezen bundelen stichting De Schoolschrijver en schrijfexpert Mariet Lems hun krachten: schooljaar 2018-2019 verzorgen zij in vier sessies een scholing Creatief Schrijven voor leesconsulenten van de bibliotheek en leescoördinatoren op school. Ze geven uitleg over het belang van creatief schrijven (in relatie tot lezen) voor kinderen, ze staan stil bij het creatieve proces en de werking van het brein en delen resultaten uit recente onderzoeken.

Maar vooral gaan de deelnemers aan deze scholing volop zelf aan de slag, met als coach een live Schoolschrijver en/of Mariet Lems. Aan de hand van filmpjes, associatieve werkvormen en best practices ervaren ze o.a. hoe je verbeeldingskracht kunt ‘aanzetten’ en woorden vindt voor ervaringen en gedachten.

Aanleiding

Creatief schrijven staat opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs: ‘De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten’, zo staat in kerndoel 9. Uit onderzoek blijkt echter dat het vormgeven van de lessen lastig gevonden wordt door leerkrachten (uit: ‘Zo fijn dat het niet fout kan zijn’ E. Koopman, 2017, Stichting Lezen). Een goede reden voor Cubiss en Rijnbrink om na te denken over een oplossing. Samen met Stichting Lezen ontwikkelden we de cursus Creatief Schijven. Vanaf najaar 2018 gaat deze van start.

De eerste scholingen vinden plaats in Den Bosch (i.s.m. Cubiss) en Nijverdal (i.s.m. Rijnbrink). Drie lesmiddagen en een terugkomdag van elk 2,5 uur

Interesse & aanmelden

Voor inschrijving en meer informatie: zie www.cubiss.nl en www.rijnbrink.nl.

Nieuws Vacature
Junior marketingcommunicatie medewerker zomer 2018 – circa 16 uur

De Schoolschrijver is op zoek naar zomerse ondersteuning om de marketingcommunicatie strak te trekken voor het nieuwe schooljaar.
Als junior marketingcommunicatie medewerker breng je structuur aan in de basis: het bijwerken van beeldbank en mailinglijsten. Daarnaast voer je sociale media analyses uit en help je mee met de nodige voorbereidingen van het jaarverslag. Een belangrijk onderdeel zal zijn dat je meehelpt met de voorbereidingen en uitvoering van het marketingplan 2018/2019 van ons nieuwe aanbod.

Jij bent (bijna) afgestudeerd en bekend met de zaken die komen kijken bij marketing en marketingcommunicatie (marcom) en de lancering van een nieuw product. Je hebt enige ervaring met sociale media, bijhouden van websites en mailchimp. Je bent proactief én accuraat.

Wij zijn stichting De Schoolschrijver. De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst.
Dit doen we met 3 producten: het halfjaarprogramma, de Maand en de Academie.

Periode Zomermaanden per direct (/4 augustus t/m september).
Gemiddeld 16 uur p/w.
Ons kantoor huist op het WG-terrein, tussen de Overtoom en Kinkerstraat.
Salaris: afhankelijk van kennis en ervaring.

Interesse? Stuur je motivatie en CV uiterlijk 10 juli 2018 naar myrddin@deschoolschrijver.nl
Gesprekken vinden uiterlijk plaats op 12 juli.

Nieuws
Meer lees- én schrijfplezier in de Kinderboekenweek

De Kinderboekenwéék…? Maak er een Kinderboekenmaand van en haal De Schoolschrijver-maand in huis. Met dit programma zet je direct de schrijfmotor van je leerlingen aan.

In drie interactieve digibordlessen van ieder een uur geven bekende kinderboekenschrijvers unieke schrijfopdrachten en persoonlijke leestips. In de vierde les – tijdens de Kinderboekenweek! – komt een kinderboekenschrijver in de klas.

De Schoolschrijver komt in de klas als coach en inspirator voor de kinderen. Deze vierde les sluit naadloos aan bij de digibordlessen en de Kinderboekenweek. De les zorgt voor verdere verdieping, waarbij de zelfgeschreven verhalen van de kinderen een rol spelen.

 Leerlingen krijgen les van echte schrijvers, in een pakkend format. Per les staat er één duidelijk leerdoel centraal. Je werkt toe naar het bezoek van een echte Schoolschrijver.

Succes verzekerd met de Maand en bovendien zal je ervaren dat met onze aanpak ook na de Kinderboekenweek het schrijf- en leesplezier in de klas blijft. Kijk wat De Schoolschrijver-maand voor jouw school kan betekenen.

Nieuws Vacature
Kom jij praktijkstage lopen bij ons?

De Schoolschrijver zoekt per september een stagiair(e) voor minimaal 4 maanden (langer is mogelijk), 3 – 5 dagen per week. Als stagiair(e) lever je een belangrijke dagelijkse bijdrage aan onze organisatie, waarbij je wordt begeleid door een aantal directe collega’s. Naast de algehele ondersteuning, draai je mee in de dagelijkse gang van zaken, notuleer je tijdens het wekelijkse kernteamoverleg, draai je mee in het marketingcommunicatieteam en ga je organisatorische klussen niet uit de weg. Lees meer

Nieuws
Inspiratiesessie creatief schrijven

We nodigen je uit voor een middag rondom creatief schrijven op 6 juni a.s. Een inspiratie- en doe-sessie voor leescoördinatoren en leesconsulenten (bij voorkeur in duo’s!), met praktijkvoorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor (relaties van) Limburgse en Brabantse bibliotheken. We organiseren deze bijeenkomst in samenwerking met Stichting Lezen en Cubiss.

Locatie: Verkadefabriek, Den bosch
6 juni, 2018 – 14:30 tot 17:15

Meer lezen of aanmelden? Kijk op de site van Cubiss.

Nieuws
Schoolschrijver-verslag Fabien van der Ham: Afscheid nemen

Het afscheid van mijn Schoolschrijverschool OBS de Badde deed pijn want wat een fantastische school was het! Met allemaal lieve, leuke, grappige, gezellige kinderen, een superleerkrachtenteam én betrokken ouders. Beter kun je je als De Schoolschrijver niet wensen.

Maar het was ook ondanks het afscheid een heerlijke middag. 🌞 We gingen namelijk met de stoomtrein van Stadskanaal naar Musselkanaal. Voor de kinderen was dit overduidelijk heel bijzonder. En niet alleen omdat we heel veel hertjes, hazen en fazanten door de weilanden zagen rennen.
Na het ritje met de stoomtrein wandelden we van het station naar de school waar de ouders ons opwachten.

Trajectbegeleider van de bibliotheek Silvia Overbeek las voor, directeur Jan Hessel hield een toespraak en ik mocht het leukste doen: de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd, gewonnen door Sanne!

Daarna werd de tentoonstelling geopend, een tentoonstelling waar echt heel hard voor gewerkt is, want op de muurkranten was het resultaat van alle tien lessen te zien. Dat betekende dus tien keer echt je best doen en iets moois maken van de opdracht. Dat was voor iedereen hard werken maar daardoor ook iets om echt trots op te zijn als het echt gelukt is. En dat ben ik, trots op alle kinderen van De Badde. Ik zal ze missen!

Meer berichten van Schoolschrijver Fabien van der Ham over haar halfschooljaar op OBS De Badde vindt je op haar facebookpagina.