Media en pers

De Schoolschrijver krijgt landelijk, regionaal en lokaal veel aandacht. Op deze pagina staat een selectie van De Schoolschrijver in de media.

Wil je over De Schoolschrijver publiceren?
Ga naar de perspagina.

Media en pers
PrimaOnderwijs

PrimaOnderwijs is hét magazine voor alle onderwijsprofessionals in Nederland. Het magazine wordt in een oplage van 160.000 exemplaren gratis geleverd aan basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs. Download artikel…

Media en pers
Schoolschrijver Maren Stoffels in Koffietijd

De Schoolschrijver kreeg tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een mooi geldbedrag. Maren vertelt in Koffietijd op RTL wat De Schoolschrijver doet. Lees meer hier.

Media en pers Nieuws
Landelijke aandacht voor de start van De Schoolschrijver

Op alle basisscholen waar de allerbeste Nederlandse kinderboekenschrijvers vanaf 23 januari aan de slag gaan, wordt de start feestelijk gevierd. Alle reden voor een feestje: De Schoolschrijver bereikt deze editie meer dan 10.000 kinderen.

In de media is er opnieuw veel aandacht, ook dankzij de inzet van partners Cubiss in Noord-Brabant, Bibliotheekservice Fryslân en Biblionet Groningen. In maart begint De Schoolschrijver voor het eerst in Rotterdam!

16251824_731214773702762_5037851384317576897_o

Schermafbeelding 2017-01-26 om 09.41.37

Media en pers
‘As Skoalskriuwer kinst mear de djipte yn.’

Lida Dijkstra gaat vanaf maandag 23 januari als Schoolschrijver aan de slag op CBS de Lichtbron in Buitenpost. In Fries literair tijdschrift Ensafh vertelt ze hoe ze als Schoolschrijver echt de diepte in kan gaan:

As Skoalskriuwer kinst mear de djipte yn, want dan wurdst in healjier lang keppele oan in skoalle en komst tsien kear yn in klasse. Dan kinst echt lêsplezier, talint, wurdkennis en skriuwfeardigens by de bern befoarderje. Dat hat effekt, ik sjoch in protte entûsjasme by de bern.

Lees hier het hele interview (Fries).

Media en pers
Geld voor versterken (meer)taligheid in onderwijs

nogStichting De Schoolschrijver ontvangt 150.000 euro van de provincie Friesland voor het project De Schoolschrijver voor het schooljaar 2016/2017 en 2017/2018. De stichting verbindt bij dit project een kinderboekenschrijver aan een basisschool. Het project versterkt de positie van de Friese taal en meertaligheid in het onderwijs. Dit meldt provincie Friesland.

Media en pers
Schoolschrijver Janneke Schotveld schrijft Kinderboekenweekgeschenk

Het thema van de Kinderboekenweek van 2017 is Griezelen. Janneke Schotveld, auteur van de populaire kinderboekenreeks Superjuffie!, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk.

Lees het Reformatorisch Dagblad…

Media en pers
Petear mei Hanneke de Jong

Hanneke de Jong, een van onze Friese Schoolschrijvers, werd geinterviewd voor literair tijdschrift Ensafh : “Doe’t de fraach fan Ensafh lêstendeis kaam om in ynterview, wie ik ferbaasd, der wie ommers gjin nijs. Op myn fraach wêr’t it oer gean soe, wie it antwurd: oer dyn oeuvre en oer De Skoalskriuwer.”

“Toen het literair tijdschrift Ensafh onlangs om een interview vroeg, was ik verbaasd: er was geen nieuws. Toen ik vroeg waarover het zou moeten gaan, was het antwoord: over je werk en over De Schoolschrijver.”

Lees hier het hele artikel.

Media en pers Nieuws
Ideeën van overal en nergens

Hoe schrijf je zelf een verhaal? Dat kan niemand je beter uitleggen dan een echte schrijver. Gideon Samson maakte voor De Schoolschrijver drie filmpjes waarin hij zijn schrijversgeheimen onthult.

Kidsweek Gideon SamsonStel, je wilt zelf een verhaal schrijven. Hoe begin je dan?
Gideon: ‘Daarover gaat het eerste filmpje: hoe kom je aan ideeën? Ik zeg daarin: ideeën zijn overal en nergens. Soms komen ze uit de krant, soms maak je zelf iets mee. Soms lopen ze over straat, soms zwemmen ze in de zee en een andere keer fietsen ze zomaar langs.’

Geef eens een voorbeeld?
‘Laatst liep ik met een zware boodschappentas naar huis, toen een vader en een zoon op één fiets voorbij sjeesden. Dan ontspint zich in mijn hoofd meteen een verhaal: Waar zouden zij heen gaan?’ Lees meer

Media en pers Nieuws
“Ik wil met mijn boeken de wereld mores leren.”

‘We hebben het vaak over nieuwslezers, acteurs, Oscarwinnaars – en waarom het nodig is voor mensen om zich in hen te herkennen. Zodat ze zich weerspiegeld zien. Bij kinderboekenschrijvers is dat nog niet zo”, vertelt Lydia Rood, wanneer we elkaar ontmoeten in Amsterdam. Ze vervolgt: „Op school sprak ik een jongen die heel goed was in observeren, allerlei details kon hij nog voor de geest halen. Ik zei tegen hem: ‘Wat kun je dat goed, misschien moet je politieagent worden!’ Daar schrok hij van op. Het was een jongen met Marokkaanse ouders. Hij zei: ‘Ik? Maar de politie, dat is toch de vijand?’ Het idee dat hij ook aan de kant van de macht en de autoriteiten kon komen te staan, was nieuw voor hem. Ik hoop dat ons gesprek iets heeft opgeleverd.”

Lees meer

Media en pers Nieuws
De klik met Schoolschrijver Eus Roovers

Vijf Brabantse basisscholen hebben tot eind mei een Schoolschrijver. Stadsnieuws schreef erover en bracht een bezoek aan basisschool De Lochtenbergh in Tilburg waar Eus Roovers als Schoolschrijver de boel op z’n kop zet. En zoals juf Ilse zegt: ‘Eus is niet mijn concurrent. Ik ben juist blij met de klik tussen hem en de leerlingen. Hij is trots op wat ze doen en dat laat hij merken.’ Lees hier het hele artikel.