Training leerkrachten – in de Academie

Kennis en inspiratie van een échte professional

Praktische en inspirerende trainingen in leesmotivatie, creatief schrijven en spelen met taal, voor leerkrachten door Schoolschrijvers. Met De Schoolschrijver Academie geef je voortaan de vakken stellen, taal en lezen vanuit inspiratie en creativiteit. Door zelf aan de slag te gaan met schrijven, door praktische handvatten en door voorbeelden uit de praktijk.

De combinatie van De Schoolschrijver-maand en de Academie biedt een optimaal pakket. Het aanbod is uiteraard ook los van elkaar beschikbaar.

Voor wie?

Schoolteams, pabo-studenten en leesprofessionals

Door wie?

De experts van de Academie zijn professionele kinderboekenschrijvers die als Schoolschrijver weten:

  • hoe je van leerlingen enthousiaste schrijvers maakt;
  • hoe je van leerlingen nieuwsgierige lezers maakt en aanzet tot lezen;
  • hoe je met kinderen een verdiepend gesprek aangaat over verhalen;
  • hoe je het leesklimaat in de klas en op school verbetert.

Trainingsaanbod (2017-2018)

Verhalen schrijven
Ga aan de slag met een Schoolschrijver en ervaar zélf hoe (leuk) het is om een verhaal te schrijven. Met best practises om de dag erna gelijk met de klas te doen. En handvatten om kinderen te helpen hun verhalen te verbeteren.

Leesklimaat: kan het een graadje warmer?
Hoe creëer ik een optimale boekensfeer in en om de klas? In deze training denken Schoolschrijvers met het team mee en geven praktische suggesties, onder andere op basis van de ervaring die zij hebben als Schoolschrijver in het onderwijs.

Rijkdom aan taal: meertaligheid en nieuwkomers
Deze praktijkgerichte training biedt concrete handvatten om boeken, verhalen en gedichten in te zetten bij nieuwkomers of meertalige kinderen. De training wordt gegeven door Schoolschrijvers met een specialisatie op het terrein van meertaligheid en/of nieuwkomeronderwijs.

Duur en locatie

Trainingen van De Schoolschrijver Academie vinden plaats op de school, en zijn mogelijk op elke (studie)dag. De tijd en de locatie worden afgestemd met De Schoolschrijver en de school.

Wat kost een training?

795 euro voor groepen t/m 15 personen.
995 euro voor groepen van 16 t/m 25 personen.

Dit bedrag is een all-in tarief. U bent ervan verzekerd dat u géén extra kosten heeft. U krijgt onder andere:

  • Een training van een dagdeel (3 uur), bijvoorbeeld tijdens een studie(mid)dag.
  • Door een professionele kinderboekenschrijver die als Schoolschrijver werkt (geen extra reiskosten).
  • Praktische handvatten voor een creatieve aanpak en voorbeelden uit de eigen De Schoolschrijver-praktijk.
  • Een werkmap met unieke les-opdrachten van de kinderboekenauteur.

Ook een training op school?

Neem contact op met De Schoolschrijver en informeer naar het tarief op uw school via: info@deschoolschrijver.nl of bel 020 – 8463069.

Lees ook de brochure

Wat vinden anderen?

De training geeft echt nieuwe inzichten. Het brengt vakgebieden (taal, spelling, interpunctie, algemene kennis etc.) samen op een creatieve manier. Het is mooi dat een leerkracht kennis krijgt van een echte vakman/vakvrouw op het gebied van schrijven. De training draagt zeker bij aan de professionalisering van leerkrachten.

Montessorischool Steigereiland, adjunct-directeur Marjon van Leeuwen:

In onze taal-en spellingsmethode was er niet veel aandacht voor creatief schrijven. Op onze school hebben we veel taalsterke kinderen, waarvan sommige heel erg van schrijven houden, maar de leerkrachten zouden graag een groter didactisch arsenaal willen hebben om de kinderen beter te begeleiden in het creatief schrijfproces.

De schrijfvoorbeelden van kinderen zelf, en de aanwijzingen je kan geven om het schrijven naar een hoger niveau te tillen waren heel inspirerend. Tips waarmee we de volgende dag aan de slag konden gaan. Anneke Scholtens vertelde ook over de opbouw en verdieping van verhalen, dat was nieuwe informatie voor velen van ons.

Ik kan andere teams zeker  aanraden om de training ook te volgen, het is echt iets, dat nieuwe inzichten geeft. Aan het creatieve schrijfproces wordt op de lerarenopleiding weinig tot geen tijd aan besteed, terwijl het een prachtig gebied is waar leraren én leerlingen zich goed mee kunnen ontwikkelen!

***

Speciaal voor Amsterdam e.o: ‘Plezier in creatief taalonderwijs’ i.s.m. Het ABC

In samenwerking met Het ABC, onderwijsadviesinstelling gespecialiseerd in grootstedelijke taalproblematiek, organiseren we de training ‘Plezier in creatief taalonderwijs, lezen en schrijven. Hoe methodiek en creativiteit elkaar versterken’.

In deze ‘dubbelsessie’ wordt De Schoolschrijver aangevuld door Het ABC. Deelnemers krijgen inzicht hoe de aanpak van De Schoolschrijver in relatie staat tot de referentieniveaus voor taal en lezen, en de leerlijnen van de eigen taal- en leesmethode.

Kosten

De training ‘Plezier in creatief taalonderwijs’ kost 180 euro per deelnemer, gebaseerd op minimaal 10 deelnemers.  Maximaal aantal deelnemers per groep is 20.

Duur en locatie

Trainingen van De Schoolschrijver Academie vinden plaats op de school, en zijn mogelijk op elke (studie)dag. De tijd, de locatie en de inhoud van de trainingen worden afgestemd met De Schoolschrijver en de school.

De training ‘Plezier in creatief taalonderwijs’ bestaat uit 2 sessies:
Eerste sessie (3 uur): Wat is een enthousiasmerende stelopdracht (en wat niet)? Hoe zorg ik dat mijn leerlingen meer en diverser boeken kiezen? Hoe versterken lezen en schrijven elkaar? De SchoolschrijverHetABClogo laat de leerkrachten zelf schrijven en krijgen na dit dagdeel concrete opdrachten mee voor in de klas.

Tweede sessie (4 uur): Wat zijn de ervaringen van de leerkrachten met De Schoolschrijver-aanpak in de klas? Wat werkte goed, en wat kan beter?
Het ABC gaat in op de leerlijn schrijven, de referentieniveaus en de taalmethode. Hoe kan ik de aanpak van De Schoolschrijver integreren in mijn curriculum? Welke doelen moet ik behalen?